Weiler Péter
Cím nélkül
Vásárlásoddal támogatsz is!
Ha megvásárolod az alkotás reprintjét, vagy az aukción megszerzed az eredeti művet, azzal Te is hozzájárulsz egy nemes célhoz! Az eladásokból befolyó összegből a mű alkotója által meghatározott jótékony célt támogatjuk.
Az alkotó által támogatott ügy:
Képeslap
Aukción vásárolható meg. Kikiáltási ár:
Sorszámozott, szignózott reprodukció
0 Ft
Elérhetőség: Kérjük válassz az elérhető változatok közül
*
Háttér
Keret

Válassz stílust!

Én imádom a karácsonyt. A december a tél ellenére egy meleg és színes hónap. Ez az egyetlen időszak, amikor mindenki egyszerre teszi le a munkát, a világ elcsendesedik. A két ünnep közötti héten pedig finoman átlépünk a meghitt családi programokból a barátokkal közös utazásokba vagy bulikba.

Ez a tél nagyon nyomasztóan indul, a gáz és a villany, a háború és a világban uralkodó feszültség beárnyékolja sajnos az ünnepeket. A bevásárlási szokások biztosan változnak, kevesebbet és az árakra koncentráltabban fogunk vásárolni. Budget Karácsony lesz ez, és ha nem is létezik ilyen Budget szaloncukor, csak az én képzeletem szüleménye szerintem szépen leírja, hogy miben vagyunk.

Az ajándékokról levakarjuk az árcimkéket, a karácsonyfa áráról nem beszélünk, a szaloncukornak sincsen ára, ahogy a fára akasztjuk.  A karácsony a fogyasztói társadalom ünnepe is, a Black Friday akciókkal induló nagy roham, hogy mindenki kielégítse a saját és szerettei képzelt vagy valós vágyait. De idén senki nem tudja magát függetleníteni a folyamatoktól, éppen ezért szerintem büszkén lehet vállalni, hogy idén spórolunk, okosabban gazdálkodunk és megnézzük mire és mennyit költünk. Nem szégyen, hogy az akciós alapanyagokból készül idén a karácsonyi vacsora, az ajándékokból kevesebb és kisebb lesz. Ez csak a díszlet, a lényeg tudjuk nem ez.

Ha meg kell ragadni egy mozzanatot, amit nagyon szeretek az ünnepekben, akkor az az olvasás. Talán a világ csendje és a nyugalom, ami lehetővé teszi, hogy az ember átadja magát az olvasásnak. A fa alatt olvasni, egy konkrét kép, ami szerintem nagyon sokaknak ugyanolyan fontos hozadéka a karácsonynak. Már nem férek be a fa alá, a gyerekeim sem, de a fa mellett remélem több könyvet is ki tudok majd olvasni teát kavargatva.

Weiler Péter
Cím nélkül, 2022
fotó / papír
67 cm x 61 cm

Weiler Péter művészetét a történetmesélés jellemzi. Digitális vagy analóg képeivel a magyar történelem és formakultúra sajátos egyvelegét írja le, ami egyszerre szerethető és szívbe markolóan emberi. Weiler képeiben a hiány és a magány, a lemaradó részletek, a történetből hiányzó elemek és szereplők legalább annyira fontosak, mint a megjelenített tartalom.

Weiler 2021-ben szerezte meg MFA mesterdiplomáját a New York-i School of Visual Arts Egyetemen. Jelenleg doktorandusz a MOME multimédia művészet szakán.

Legújabb, 2022-es kiállítása, Kár lett volna disszidálni címmel harminc éves szakmai útjának legfontosabb kérdését, a menni vagy maradni témakört járja körbe digitális és analóg technikák alkalmazásával.